Purpurrost

För fjärde året i rad kämpar mitt prydnadsäppelträd, MakaMik mot purpurrost. Jag hade svårt att hitta orsaken till detta märkliga fenomen, med de vackra men ödesdigra rosa blad, som gjorde att trädet långsamt tynade bort. 

Min bloggsystra Kristine Vesterlund med bloggen Drömgården, gjorde en diagnos och kom fram till att trädet led av Purpurrost. Jag skulle spraya trädet med en lösning på 1L vatten, en matsked bakpulver och 1 tsk tallsåpa. 

I fjol sprayade jag trädet, räfsade bort bladen på hösten, och spred ut aska under trädet under vintern (svaveln i askan ska vara komponenten mot denna åkomma). Jag gladdes på våren när trädet stod i full blom, första gången på fyra år. Jag trodde att faran var över. Men nej, efter blomningen spred sig den rosa-sjukan igen. 

Jag tror dock att trädet fått kraft, av de åtgärder jag åtog ifjol, så det blir samma proceduer även i år. Trädet ska få extra omtanke av mig, vätska, näring och kärlek...


 

Igelkottbo med all inclusive

Jag byggde år 2012 en kompost [länk här] helt med egen handkraft. Det blev ett relativt stort komplex, med 3 behållare, ett litet planteringsbord och ett igelkott bo. 

Jag har hört att kompost brukar hålla i ca 10 år, men min börjar ärligt talat vara fallfärdigt. Men med tanke på att jag byggde av återvinningsmaterial så är det inte så konstigt att den är rivningsklar.

Mitt igelkottbo jag byggde i ena kortsidan, har inte intresserat en enda igelkott under alla dessa år, tills nu. 

En nyfiken orädd krabat har hittat till mitt 5 stjärniga "all inclusice" igelkott hotell. Här bjuds det på mat, vatten och beskydd (av både hund och katt).


Min keramik igelkott har väntat på sällskap i 7 år...




'
Foto från år 2012

Alla sju sorter

Naturen har dukat upp med alla 7 sorter på en och samma gång. En unik vår, då både snödroppen (jag har bara en...) lungört, krokus, blå- och vitsippa och Scilla blommar samtidigt.

  

Låtom oss väl smaka!

Vinterodling

Jag odlar i all tysthet i år. Inga trumpet fanfarer eller virveltrummor. Odlandet känns annorlunda i år, som om hela processen har en annan dimension. Även bloggandet känns annorlunda, mer tillbakadraget och eftertänksamt. 

Minns när Anja, funderade i en kommentar, hur jag överhuvudtaget orkar blogga när pappa gått bort. Jag fick mig en tankeställare av den frågan, och en insikt att jag försöker låtsas att allt är som vanligt. Lite shock tillstånds aktigt kanske. Efter den insikten tog jag medvetet lite avstånd, och bloggade bara när jag verkligen orkade och hade lust.   

Men odlat det har jag, i år. Plastbyttor med mina vinterodlingar ligger och huttrar i växthuset med broccoli, kål och sallads frön. Kikade in i växthuset idag, och blev helt ifrån mig när jag såg att Aster frön såg ut att börja gro. Hur kan det vara möjligt, så kallt som vi haft det en längre tid nu. Otroligt!

Man vänjer sig aldrig och blir varje år mäkta förundrar och imponerad av våren. 


Blekselleri inne i köksvärmen, ny omplanterade. Valde omsorgsfult  9 stycken av typ 200 plantor...


Såkalender

Drivorna står meter höga utanför fönstret, men fåglarna är redan optimistiska och kvittrar glatt. Jag har börjat ägna mig åt det jordiska, och sått lite tomat, chili, selleri, och purjolök. Jag försöker updatera min såkalender i år igen. Fjolårets noggranna dokumentation har jag stor nytta av, konstaterade jag, så jag kommer försöka vara konsekvent även i år. 

Länk till såkalendern finns även uppe i menyn till höger.

Rootmaster

Plockade fram min "Rootmaster", med en tanke att odla med stil, redan från början av denna säsong. Kommer att sätta 4 chili samt 4 tomat plantor. Egentligen behöver jag ingen chili i år heller. Jag har fortfarande chilipulver från 2 somrar tillbaka. Men attans, de är ju så roliga att odla. 

Jag kommer att odla sparsamt med tomat, kanske en av varje sort. Vill undvika överdrifts odling, och i stället sköta om de plantor jag har och få en stor skörd av dem i stället.

Nelson Gardens "Rootmaster" var ju årets trädgårdsprodukt år 2014. Denna fick jag i samband med ett bloggsamarbete med Nelson Garden. Den har varit en stor favorit att odla i. Speciellt de sorter som har känsliga rötter, tex luktärt.