White Cloud


Jag var rädd att jag mist min dubbla vita och enkla vita vallmo. Den enkla hittade jag några av, men den dubbla är sällsynt i år, med bara en stycken funnet exemplar. Den enda vita dubbla är nog den största vallmo jag någonsin sett... Stor som en pion! Dessa vallmon blommar ju dessutom med flera blommor på en enda stjälk.


Min kamera är på utlåning. Det är mot mina principer att visa bilder jag inte är nöjda med, men låt gå för denna gång. Kamera-shots av mina vita vallmon...


Den vita dubbla heter "White Cloud", den enkla har jag inget namn på.


Ta en näve vallmon!

Överflödet av vallmon är ju ett faktum. Inte nog med att de själva sköter fortplantningen, jag hjälper ju också till med att sprida frön både vår och höst. Det kan verkligen bli för mycket av det goda.

Jag gör som ifjol. Jag samlar överflödet av vallmon invid vägen i en mjölkhink. Jag fyller på vart efter jag rensar. Jag sorter dem inte. De färger som finns, är rosa dubbla, röda både enkla och fyllda. Lila både enkla och fyllda, vita både enkla och fyllda. Det kan även förekomma "mutant-färger" och former. 

Kom förbi och ta en näve vallmon, adressen är: Skarvvägen 3, Jakobstad.


Odlingslotten

(Kolonilott)
När jag i vårvinter bestämde mig för att börja med en odlingslott, var tanken att jag inte skulle göra det till något arbete, utan "måra på", när jag hade tid och lust. Jag insåg dock väldigt snabbt ett faktum. Eftersom mina 100 m2 var en enda stor ogräs härd, behövde jag täcka in allt på en gång, för att inte behöva göra allt på nytt nästa år, ni vet vad jag menar... 

Det har tagit mig många billass med pafflådor, 3 bilsläp kodynga av bästa sort, samt en halmbal och jord och jord. Jag lärde mig av mina lott-grannar att odla på höjden. Inget grävande, ack nej! Överst på ogräset kom lager av pafflådor, på det kodynga (ställvis), samt halm och jord. Jag har även påbörjat på en limpa. Otroligt vad jag lärt mig! 


  

Egen sallad smakar otroligt gott, och vilka mängder det finns att tillgå. Pumpa-odlingen har kommit igång, jag har ju aldrig odlat dessa förr, men det är ju så fantastiskt roligt att se de enorma plantorna som skjuter ut åt alla håll, och sätter små "pumpa-minor" här och var.

Jag sådde "några" ringblomm-frön som jag fick av Sandra, tusan alla frön har säkert grott. Det har blivit en ringblom-djungel. Jag plockar en stor famn varje gång jag är här. Lyx det!



Härliga vallmo tider

Jag kan erkänna att vallmon tilltalar mig. Det har de alltid gjort. Hos mig växer de som ogräs, överallt. Först ut blommar den enkla lila, nästan samtidigt med den röda dubbla och den röda enkla. Därefter börjar den rosa dubbla. Jag är lite orolig över om jag mist mina dubbla och enkla vita. Den mycket speciella, rosa/vita har, jag inte heller sett skymten av, ej heller den dubbla lila... Nåväl, det finns tid ännu...

   


Ultimata busken

Jag drar in schersmine doften så näsborrarna fladdrar! Speciellt i kväll kunde doften vara väldigt koncentrerad, kvällsluften stod helt stilla. Schersmin är nog den utlimata busken, och borde finnas i varje hus och hem.  Norrlandsschersminen Philadelphus Lewisii 'Waterton' samt Doftschersmine Philadelphus Coronarius finns hos mig. De står bredvid varandra, lika stora är de och doftar lika underbart. 

Ha en skön kväll alla gröna själar och alla andra själar!


Kallväders frön

Det kan vara dags att förså kallväders växter! Ja, jag snappar upp tips av dem som kan och vet, jag är ju en rookie när det gäller köksträdgård. Så nu ryktas det i trädgårdskretsarna att det kunde vara smart att förså nu. Okej! Då gör vi det. Fram med pluggbrätten och i med spenat- ruccola- och machesallads frön. Mitt förråd i garaget, är härligt svalt, och perfekt för att förså dessa frön som föredrar lite kallare förhållanden... tror jag.


Hej, sista semesterdagen!

Sista semesterdagen avverkad idag. Ja, då har man det "undan"... Vad kan man säga? Glad att jag har ett arbete att återvända till. Vi får hoppas att vädret besinnar sig, och att vi får varmt och soligt resten av sommaren, samt en lång skön höst. 

Jag har inte haft så många måsten under min 5 veckor långa semester. Några trevliga trädgård events hade jag i kalendern. Semestern började med ett besök av Radio Vega. Jag deltog i den nationella Öppen Trädgårds dagen, och kort därefter journalistbesök för tidningen Viherpiha. Trevligt!

Jag har njutit av hårt kroppsarbete på odlinglotten, och försökt få den odlingsbar. Helt nöjd att jag har sallad, dill och persilja att skörda i överflöd redan första året. 


United colors of Fiskars


Fiskars är ett av Finlands äldsta företag, grundad år 1649. Jag stöder gärna inhemska produkter. Det har konstaterats att om alla satsar på inhemskt för 10€ i månaden, skulle vi skapa 10 000 nya arbetsplatser på ett år.  

Jag blev erbjuden en behändig bevattnings kärra på hjul av Fiskars, Waterwheel. Dessa finns med slangar i olika längder, denna är 20 m. Jag skulle gärna ha en sådan i varje hörn av trädgården, för att underlätta bevattningen. Slangar har en tendens att få känslorna upp till ytan, inte sant?

Jag älskar dock att stå och vattna i trädgården på morgnarna. Jag kan stå i flera timmar och hålla på vattna. Det är en otrolig avkoppling och aktiv meditation. Det enda som kan störa bevattningslugnet är slangar som slingrar in sig i varandra, det vill jag undvika. 

Fiskars bevattnings slangarna är mjuka och böjliga. Kärran är behändig på hjul, jag vill in i det sista undvika att lyfta för mycket. Kärran är dessutom försedd med ett tillbehörs fack med sprutmunstycke + stöd till denna (se nedersta bilden).

Minst en sådan kärra i varje hörn, hus och hem!

Jag bjuder även på ego bilder, det händer ju inte riktigt ofta. Men varsågoda, här är dagens "Fiskars ambassadör".






Jag är även förtjust i Fiskars färg: Orange  


United colors of Fiskars:
 


      Bild lånad från Fiskars.fi

The return of the Divas

The return of the Divas. Hos mig återkommer divorna år efter år, oberoende på vinter. Det må vara vargavinter eller en varm-våt vinter, varm-torr, kall-torr, ingen skillnad... Divorna hos mig börjar vara en av de mest pålitliga växterna. Det betyder att min respekt för de långbenta skönheterna har växt, år efter år. Pionerna, är trädgårdens vackra och pålitliga skönheterna!


Ett tips för att fotografera pionerna, eller vilka växter som helst, för den delen, är att använda en "blom-stick". En selfie stick, men så mycket bättre! 


Gör så här: Leta efter en pinne, sätt kameran på automat zoom.  Puffa undan alla andra oviktiga växter med din blom-stick du har i din vänstra hand, zooma in med din högra...  Nu kan du fotografera en pion-groupie, helt utan besvär...


Rosorna just nu

Dessa rosor blommar in The Garden, just nu...

Rosen Schneewittchen:
Sanslöst vacker, och dessutom härdig. Gillar inte regn dock.

Henry Hudson:
Knopparna är vackert rosa och blommorna rosa strimmiga

Rosen Therese bugnet:
En av de äldre rosorna i trädgården. Tidig blomning, även om hon står skuggigt.
 

Tornedals rosen:
En nyklomling, blommar första året hos mig, med de underbaraste små rosa blommor. Hon var den första att blomma hos mig i år, även om hon också står skuggigt.

Rosen Ritausmaa:
Taggar från hell, men syndigt vacker och härdig. Inköpt i fjol.


Polereis:
Borde förses med varningsskylt pga sina taggar. Härdig och helt underbara blyga blekrosa blommor.

Martin Frobisher:
Vacker, men tål inte alls regn. Brukar även locka löss... men han är kvar, hur skulle man kunna motstå Martin?
 

Tove Jansson:
Årets nykomling, står ännu i kruka.

Denna ros är jag osäker på. Jag har för mig att jag köpte den för att den hette "Marjatta" eller "Maikki" (som min mor), men jag hittar ingen ros med det namn...


Sointu:
Underbar rosbuske. Härdig. Blommar med 50 shades of ganska små rosa blommor.

Efterlysning av vallmo namn

I mitt barndomshem fanns denna orange färgade vallmo i överflöd. Jag har försökt importera den i alla dessa år in i min nuvarande trädgård utan framgång. Den är ju egentligen inte något speciellt med den, den blommar i högst 2 dagar, varefter den tappar de vackra silkestunna blombladen. 

Nu i år, fanns denna vallmo plötsligt i all sin glans, blommande med de största orange färgade blommor någonsin, i min trädgård.  Två stycken bredvid varandra till och med. Tiden var antagligen rätt och mogen. Jag saknar dock ett namn på denna, vet någon?

Vet någon namnet på denna gamla vallmo sort?

Gudomliga flickor står på rad...

... eller divorna, står på rad! 

Hos mig är pionerna rabatternas divor. Ordet diva kommer ursprungligen från italienskans "divina", som betyder gudomliga, och visst är de gudomliga, pionerna!? 

Vissa av gudomligheterna står sprickfärdiga, redo att välla ut hela härligheten. Tyvärr har vi ett mycket ostadigt väder just nu, vilket inte är så gynnsamt för dessa fåfänga damer som verkar tro de är gjorda av socker... Kommer det lite regn blir de hängiga och kan knappt stå på sina långa vackra ben.

Vi ska hoppas på många regnfria dagar framöver, så divorna får stoltsera. Jag kan ana en gnutta avundsjuka i rabatterna, eftersom de kungliga rosorna erövrat mark och fått beundrande blickar och beröm. Tänk om regnet skulle snuva pionerna på ära och berömmelse i år igen... 


Du begär för mycket av sommaren

I dag var en helt underbar sommardag. Efter nästan 4 dagars ihållande regn kändes dagens soliga varma dag som... sommar! Jag ramlade över denna sommardikt av Göran Greider. Den ger oss en liten tankeställare, eller hur?

"Du begär för mycket av sommaren", dikt av Göran Greider
Du begär för mycket 
av sommaren. 
Sommaren 
begär ingenting av dig.


Lägg dig på rygg i gräset.
Gräset bär dig 
och när du rest dig väntar 
det några timmar 
och reser sig igen: 
Det har all tid i världen.

Du tror att du har ont om tid. 
Den här gamla björken 
är bräddfull 
av hemlig tid 
och delar med sig när du 
kommer på trädgårdsgången.

På stenbänken sätter 
sig en fjäril 
för att vila ut från 
allt doftande arbete. 
Den säger: Gör som jag,
vik ihop 
dina vingar och flyg 
genom dig själv.

Du begär för mycket 
av sommaren. 
Sommaren 
begär ingenting av dig.

Göran Greider

Regn hos mig

Hela dagen har varit disig och regnig. Visserligen ganska skönt, men det räcker med en regnig dag, morgondagen ska även den vara regnig... Tack det räcker nu! Trädgården har däremot tackat för den väta som kommit. Det har fullkomligt exploderat i rabatterna. 





Tack för besöket!

Jag önskar att fler skulle våga öppna sina trädgårdar för besökare. Energin man får och den energi man ger, är fantastisk. Det är mycket arbete men det är det värt. Dessutom är det ett utmärkt sätt att ha piskan på sig själv, så att man verkligen kommer sig ut för att plocka ogräs osv. Jag behöver ha en Öppen Trädgård åtminstone en gång per säsong för att hålla trädgården snygg.

Jag vill tacka alla som tog sig tid igår för att komma och kika in i min trädgård. Det var en underbart rolig och givande dag, som vanligt. Idag är jag en trött, men mycket glad och lycklig trädgårdist.

Kanske vi ses nästa år igen?



Det var många som undrade vad denna växt hette. Det är en styv klematis, som blommar med små klocklika blommor, Klematis Integrifolia, heter den. En lättskött klematis, som troget har kommit varje år, även efter våra senaste svåra vintrar. Rekommenderas!



Vi ses väl i morgon alla gröna själar och alla andra själar?

Lördagkväll kl 21.00. Nyss hemkommen från Norra Österbottens trädgårdssällskaps trädgårdsfest vid Bjärgas. Jag ska kliva ur min festblåsa och kliva in i trädgårdskläderna. Det finns en hel del att stå i med inför morgondagens Öppen Trädgårds dag. 

Det bli även mingel bland mina blomster, till midnatt. Denna kväll, före trädgårds-utställningen (Öppen Trädgård) , brukar jag kalla till "Vernissage kväll". En festlig öppningsceremoni inför morgondagen.

Vi ses väl i morgon alla gröna själar och alla andra själar?

Öppna trädgårdar i Jakobstadstrakten:

Sandra på Videvägen 3 i Jakobstad
Kristine på Timmervägen 10 i Sandsund, strax utanför Jakobstad.
och Jag på Skarvvägen 3 i Jakobstad

Alla trädgårdar hittar ni på adressen www.oppnatradgardar.fi

 Kitty, jag och Sandra.