Inga blyga Fjärilar

Det är en skön utmaning att fotografera insekter. Fjärilar är roliga att bonga. De dansar runt på blommorna, så det gäller att ha tålamod och tid. Vissa fjärilar är blyga och fladdrar direkt iväg, medan andra svänger runt och poserar som riktiga lins-lusar 

Jag har inget fint långt dyrt macro objektiv, utan jag använder en Close-Up lins som jag skruvar på mitt fasta 50mm objektiv. Jag brukar kalla det ett "fattigmans macro". Det går inte att zooma med mitt fasta 50mm objektiv så jag zoomar med fötterna. Vilket i sin tur betyder att jag nästan får ha linsen fast i fjärilen.

Inga blyga fjärilar står ut med mig inte...


  
  

In the Garden

Jag plockar fram lite gamla godingar som jag skapat många år sedan. Detta är en Pretzi presentation jag pysslade ihop, med namnet "In The Garden".

Tips! Ta ner ljudet om du är på jobbet.


Allt är väl Daggdropp!

Den bästa tiden, att hata dina växter lika mycket som du älskar dem, är nu! Sätt kniven i plantan, och vrid om. Tryck in tummen och slit försiktigt plantan i stycken, med fast och kärleksfull hand.

Kom ihåg att hålla en öppen dialog med din stackars växt du ska kapa. Föklara vad som händer och varför. Du kan gärna hålla diskussionen på telepatisk nivå, beroende på hur nära du har till dina grannar...

Allt är precis som det ska vara. Allt är väl Daggdropp!


Måsten

Vädret vänder från ytterlighet till ytterlighet. Utrycket "Lugnet efter stormen" får en mening, för idag är det verkligen lugnet efter stormen. Jag var på en promenad med trädgårdshunden Nessie i morse, och tystnaden var påtaglig. Inte en susning i vinden. Helt tyst. 

Det verkar bli en trädgårdsdag för hela slanten. Det finns massor att göra. Jag försöker att inte sucka högt och inte allt för djupt. Men jag suckar. Den här fasen av sommaren som övergår i höst, är lite betungande, mest för att det finns så många "måsten" med i bilden. När ordet "måste" finns på dagordningen är det inte lika trevligt. Så nu behöver jag hitta det envisa "högra jaget". Som tur har jag Trädgårdshunden som ser till att saker och ting blir gjorda. Vad har man inte en trädgårdshund till, va?

Nu får jag sluta blogga och göra lite "måsten"....


Nya hårda vindar

Det har blåst hårda vindar både utomhus och här på bloggen. Som tur verkar stormen gått hem för natten, det blåser inte lika hårt nu. Däremot blåser det friska nya vindar här på bloggen.

Jag fick ett infall i går kväll att byta template på bloggen. Att byta template innebär massor av jobb, så här har jag suttit hela kvällen och varit osocial. Även om jag gjort det några gånger nu sedan jag började blogga för 8 år sedan så är det alltid lika spännande att trycka på "Spara". Men det gick bra. 

Jag köpte faktiskt en template denna gång. Det finns massor av fina design templates out there. Bara google på "Free blogger Template" och börja drägla... Om man laddar ner en gratis kanske man inte behöver räkna med så mycket support, eller jag vet inte, jag har inte testat. Men i går kväll när jag betalt min lilla summa, det var under 7€, så tog det 5 minuter innan jag hade en support på linjen. En fredagkväll....

Hittils är jag nöjd. Finns massor att fila på ännu. Jag valde att radera hela den gamla templaten, eftersom det inte brukar fungera att spara den gamla. Det betyder att allt försvinner, så ta för allt i världen en backup.


Ha en skön lördag kväll alla gröna själar och alla andra själar!


Ett vallmo-skelett, hittade jag in The Garden, ett fantastiskt konstverk av naturen.

Sårvård

Underbara kväll! Jag hade svårt att slita mig från trädgårdsarbetet. Men inte kan man väl smyga runt i trädgården i mörkret heller, måste ju tänka på stackars grannarna också... Det blev ändå en hel del gjort ikväll. Jag jordade 3 stycken klematisar jag haft i kruka, och lite annat smått och gott. Mitt äppelträd fick lite omvårdnad också.

Jag hade köpt ett tjärat snöre och sårbalsa som jag lindande runt äppelträdet (läs det tidigare inlägget) Bruntejpen får sitta kvar, så länge den håller. Jag är optimistisk angående mitt träd. Nog blir det bra, jag får helt enkelt vara uppmärksam om situationen ändras. Höststormarna kan göra saken värre. 


Tack Sunds, för hjälpen!!


Beskärning av äppelträd

Beskärning av äppelträd. Det var absolut det sista som var på dagordningen för idag, ändå blev det kvällen stora projekt. Jag skulle bara ut och fixa bort lite jobb, som att plantera ner det jag hade i krukor och dylikt. Lite småpyssel med andra ord. 

Mitt i allt det där småpysslande märkte jag till min stora fasa, att mitt kära äppelträd var på god väg att klyvas i två delar. Stammen hade gett upp för det stora trycket av äppeltunga kvistar. Panik, var ordet! Vad gör man? Nå fram med tejp, för att undvika att trädet skulle gå sönder helt, samt en stödkäpp. Vad gör man sedan? Jo ringer en vän! 

Min vän i denna nöd var Kitty med bloggen "Drömgården". Hon är inte bara trädgårdsmästare utan även en vän som förstod hur allvarligt mitt problem var. Det var lördagkväll, men inom en kvart stod hon och balanserade på min stege med en lång sekatör i näven, för att rädda mitt äppelträd. Vad har man inte vänner till, säg? 

Oskojat hade vi halva trädet på marken, innan vi var klara. Det blev ett helt nytt träd. Resultatet blev så himla bra! Tack Kitty <3

Nu behöver jag ge mitt äppelträd lite extra omvårdnad. Jag behöver sätta sårsalva och binda upp klyvningen så gott det går. Skadan är skedd och den kvisten kommer aldrig att läkas helt, nu kan jag bara hoppas att den klarar sig, genom att hålla kvistarna lätta. I framtiden kan jag till och med hamna att ta bort kvisten helt. Denna kvist utgör dessvärre nästan en fjärde del av träden. Nu är det upp till trädet och tiden att utvisa. 






Dagens räddande ängel Kristine Vesterlund med bloggen Drömgården

Rosdrottningarna

Vi fortsätter med ämnet rosor. Kungligheterna har lyst med sin frånvaro. Rosdrottningarna i rosrabatten kom sent, om de kom upp alls. Men av de få som orkade upp, blommar den första nu med en klen liten blomknopp. Det är en Rose Schneewittchen. Trevligt! 

Jag märkte också att 2 stycken Rose Prairie Joy visar sig ovanför jordytan (bättre sent än aldrig). En tredje blommar med sin första blomma. Tänk vilken tur att jag inte grävde upp dem i vår. Sent kom även två stycken "Polstjärnan" rosor, de växte upp från roten.

Nu får vi be vädergudarna om en normal vinter med mycket snö, så kanske de har en chans att övervintra.

Rose Schneewittchen
Rose Schneewittchen

Rose Prairie Joy
Rose Prairie Joy

Rosor

En av mina finaste rosor, Rose Polar Ice, syntes inte till i vår, men den växte som tur upp från roten. Nu, väldigt sent, har den blommat, med sina blyga rosa bleka nickande blommor. Den är helt bedårande, och jag är glad att den inte helt frös ner. Den har en svag underbar doft. Tyvärr har jag inte hittat denna ros någonstans, men jag köpte rosen "Ritausma" som liknar den. Den har även, likt Polar Ice, stora vassa monstertaggar.

Jag har den invid terassen, och den brukar välla ut sina blomklasar över terassräcket.


Det spöregnade i går, och verkligen ingen fröjd att hålla till ute i trädgården. Men har jag bestämt mig för att vara ute och arbeta, så är jag det! Jag grävde ner mina två Ritausma rosorna intill syster rosen Polar Ice, Vi ska hoppas att dessa ska utgöra en fin trio. En liten näve höstgödsel i gropen, lite vatten och en stor dos hopp om att de ska få en vinter med mycket snö.

 Rosen Ritausma, en rotäkta ros från Blomqvist Plantskola

Rosenbågen före och efter

Hos mig är rosenbågen ingen rosenbåge. Min är konstruerad av en stomme av två hängrönnar mot varandra. Som grönska har jag Alpklematis. Jag har haft klängrosor, men de kom inte upp efter vintern.

Jag hade tänkt skala av all klematisen i höst, för att ge hängrönnarna andrum. Rönnarna har bokstavligen levt i skuggan, av den allt för frodiga, klematisen. I går blev det dock akut handling som gällde... Min rosenbåge höll på att rämna och rönnarna var på väg att tappa rotgreppet. Det har regnat mycket nu i augusti, och marken var våt.

Fram med saxen och ut i regnet! Bort med all klematis och snabbt. Nåja, då fick jag det också gjort, lite tidigare än det var tänkt men... Det ser onekligen ganska tomt och naket ut, utan min frodiga båge.

Jag hittade till och med min "Garden" skylt som jag inte sett skymten av sedan 2011, se där...


Före och efter bild...



På båda sidorna om rosenbågen har jag  Rose Henry Kelsey.... En stor favorit, som klarade monstervintern utan något problem. Den blommar rosa-vitt och blir  lite över en halvmeter hög och har blommat hela sommaren igenom. Dessutom står den i skuggan av rosenbågen, eller stog... rosenbågen skuggar inte så mycket för tillfället..



Har ni börjat?

Det är dags att gå och köpa gödsel lådan eller påsen,  som har den där finurliga blåaktiga flinande mannen avbildad. Jag undrar varje år vad han funderar på, han ser så fundersam ut, visst gör han. Han ser nöjd ut också, kanske för att han har höstgödslat i tid för en gångs skull? 

Jag vet hur det är! På hösten har trädgårdsintresset hunnit svalna, sommaren går mot sitt slut och höstdepressionen kanske trycker på. Det sista man tänker på är att gå och köpa höstgödsel. 

Nu är det faktiskt viktigare än andra år att gödsla inför vintern. Vissa av mina perenner, träd och buskar kom sent igång efter monstervintern vi hade i fjol. Vissa rosor har först nu visat livs tecken... Tänk, hur ska de hinna samla krafter inför kommande vinter? Därför är det viktigt att förse dem med det lilla extra! 

Inte för att man ska överdosera pulvret, men jag strödde nog ut lite mer än påsen rekommenderade... I min näve rymdes 34 gram pulver. Enligt påsens rekommendations skull man strö 20-50 gram/m2. 

Så har du börjat höstgödsla? Just asking....



1 näve pulver = 34 gram

Vallmo, var så goda!

Nu finns det en bytta vid vägen med vallmokapslar, bara att ta!  Jag fyller på vart efter jag sorterar, så om det råkar sig att byttan är tom så kommer det nog mera! Det blir blandade karameller, men mest rosa dubbla, och en del röda dubbla. Det kan även finnas med lila och vita.

Vallmo, var så goda!!

[Adressen är Skarvvägen 3, Jakobstad]

Eftersom jag tror att vallmon inte har en egen dag, så utser jag härmed att den 12.8 ska vara den internationella Vallmo dagen. Det blir bra! 



God morgon sista semesterdagen

God morgon sista semesterdagen, vart tog fyra veckor vägen? 

Det blir att damma av jobbkläderna, leta efter arbets telefonen och fundera vilka password man hade... Nästa vecka sitter man och funderar på IT problem åter igen. Från ytterlighet till ytterlighet. Känns nog overkligt, men man brukar ju komma in i vardags lunken ganska snabbt, eller hur? Jag trivs på jobbet, och är överlycklig att ha ett arbete att återvända till efter semester, det är lyx det! 


Vallmodrottningen bjuder på kaffe

För fjärde gången hade vi strålat samman på trädgårdskaffe, ett härligt gäng från nästan hela Österbotten. Vi inledde på Sunds, med lite shopping, därefter körde vi i väg till mig för kaffe och dopp. 

   

Det blev lite mingel mellan det salta och söta, och "insekts inspektion" på hög nivå... Så kan det gå när man har trädgårdsproffs på besök.

   

Många av tjejerna är utbildade eller håller på med sin utbildning inom ämnet trädgård, vilket jag tycker är så roligt. Känns prioriterat att få träffa dessa super kvinns med jämna mellanrum.


Alla fick med sig en "Goodiebag" med olika vallmokapslar, man är väl inte "Vallmodrottning" för assit heller. ;D Det var visst Sandra N, som hade gett mig den härliga titeln. Jag log brett när jag läste det på hennes blogg. Vallmodrottning, inte illa det...


Här är hela glada skaran:
Sandra K, Ann-Christine, Nina Ö, Sandra N, Nina G-H, Jessica, Kitty och "Vallmodrottnignen " längst framme (det var ju jag det) med Lenni (Nina Ö:s lillkille)

Ja och får man florister på besök så kan man få en såhär fin egenhändigt gjord bukett. Den här har Nina Ö bundit ihop. Jag tror nästan fjädern är hennes kännetäcken. Otroligt vacker! 
Tack alla för att ni ville komma, vi ses igen!


Skördetider

Långa rangliga vallmon, med sina tunga frökapslar, vajar för vinden. Vissa har redan givit upp och ligger raklånga längs marken. De sprängfyllda frökapslarna börjar bli brun och hårda. Även bladverket blir brunt, vilket inte är så snyggt. Det börjar alltså bli dags att riva upp vallmoplantorna och torka frökapslarna. Skördetiden är här...

Jag förvarar mina vallmofrön, enligt färg, i kylskåpet, faktiskt. En del av fröna sår jag sent på hösten och en del tidigt på våren.

Finns det något vackrare än vallmokapslar...


Känner mig nöjd, sablar!

Jag skrev ett inlägg för några dagar sedan om att "Riva upp och börja om". Det var stengången invid det nya förrådet, vi satte ifjol, som hade säcknat framför dörren. Det samlades regnvatten och var orsaken varför det fanns så mycket is där i vårvinter. Inlägget finns här.

Det var bara att ta tag i spadskaftet och riva upp stenarna. Svära och bannas mellan varven, medans man funderar på lutningar och tunga stenar. Men jobbet blev gjort, det tog en kväll och och en morgon, av min dyrbara trädgårdstid. Men så är det med trädgård. Deal with it! 

Men nu känner jag mig ändå nöjd, sablar. Jag får bara hoppas att stenarna inte lever på en tid. Jag gillar ju att jobba med sten, men att riva upp och börja om, kan jag leva utan!








Kitty och Drömgården

gårdagens agenda fanns även ett besök till allas vår Kitty, med bloggen Drömgården. Trädgården har jag besökt många många gånger, men jag tröttnar ju aldrig att åka dit.

Kitty har en stor köksträdgård, en sådan som man själv bara vågar drömma om att äga. Den är en del av trädgården, och man kan nästan säga att den är hjärtat i trädgården, som ett vackert smycke... Hon odlar köksträdgårdens delikatesser i lådor och är expert att kombinera det ätbara med färg och form. Dessutom använder hon också stora oljetunnor och konservburkar att odla i. Gillar!

Temat färg och form går som en röd tråd genom hela trädgården. Kittys specialitet är bladverk. Ja hon är mångsidig, Kitty! Testa att utmana henne i växternas latinska namn... 

Då tackar vi ännu en gång för att vi fick ströva runt i din härliga trädgård Kitty! Vi kommer gärna åter!