Tillbaka till livet!

Denna säsong har prövat trädgårdsnerverna. En hel del av växterna har ju som bekant gått under jorden och försvunnit i skuggorna. Man såg inte en skymt av dem på våren. Speciellt rosorna.

Men, idag. Åh, jag blev så glad. Klängrosen New Dawn som jag haft i växthuset, pickade upp, och sade "hej", ikväll. Det är nästan juli, och nu först orkar hon upp. Jag hade givit upp, men inte New Dawn. Vilken livsglädje! Välkommen tillbaka till livet! New Dawn!


New Dawn fotograferad i fjol. Hon var så vacker och full av liv!


Parallella projekt

Det är många parallella projekt igång samtidigt nu. Det behöver väl vara det också. Tycker jag att ett projekt börjar smaka trä, så förflyttar jag mig till ett annat parallellt projekt i ett annat hörn. 

Jag märkte att jag hade slarvat med stengången på en bit, när det begav sig med stengångarna för X antal år sedan. Så jag hamnade att börja fixa till betong. Här bestämde jag mig för att "armera", men det har jag inte gjort på alla ställen. Enbart på kritiska ställen, där marken lutat eller att jag har varit rädd att plattorna skulle skjuta iväg och börjar röra på sig. 

Så där, klart! Nu är det bara att ta nästa projekt!



Nässelvatten

Jag kom igång med mitt "hembrännt" hopkok lite för sent i år. Nässelvattnet brukar jag sätta igång någon vecka före midsommar men, jag vet inte, det blev bara inte av. Nu har jag dock stinkande, flugattraherande hinkar med härliga illaluktande nässelvatten på gång. Mina nässelbyttor står lite i varje hörn och gosar till sig. 

Egentligen borde man inte vattna med kväve haltigt gödsel efter midsommar har jag förstått. Nu vet jag inte om de menar midsommarafton eller midsommardagen, så det är kanske inte för sent ännu idag. 



En kruka eller tio

I Kittys blogg Drömgården har hon måndagstema "En kruka eller tio". Jag säger: "Minst 10 krukor", om någon frågar mig. Frågar man mitt högre jag, blir svaret "1 kruka". Mitt högre jag påstår att jag inte hinner sköta mina krukor som är utspidda över hela gården. Där står krukorna och lider av torkan, när trädgårdisten glömt bort dem eller inte hinner.
 
Saken är den att jag "krukar in" lite allt möjligt, inte enbart pelargoner och sommarblommor. Nä här står ormbunkar, Klematisar och rosor i krukor av alla former, storlekar och material.
 
Fler krukor till folket... 

  
  
  
 
 
 

Ambulerande trädgårdshjälp

Ibland får vi rycka in för varandra som ambulerande trädgårdshjälp. Denna lite regniga söndag befann jag mig hos Kitty med bloggen Drömgården. Hon lockade med kaffe med Malaxlimpa och laxröra, i gengäld för lite akut trädgårdshjälp och gott sällskap. Jag var inte sen med att haka på, det blev perfekt tidsfördriv med en hel del ogräsplock, grävande och planterande! 

Tänk så mycket snabbare man får något gjort tillsammans. Vi konstaterade att vi borde oftare ha liknande teho-dagar, när vi hjälps åt i varandras trädgårdar, umgås och fikar. Mera sådant! Tack Kitty för en trevlig "Teho-dag"


En låda växter fick jag av Kitty...


Styling

Jag fick en förfrågan i början av veckan om jag ville ta emot en buss lastad med 50 entusiaster från Luleå.  Jodå, det är alltid roligt med trädgårds besök. Fick lite panik bara. Trädgården har inte varit särskilt inbjudande ännu i år. Dessutom har jag en del projekt på gång, och inte vill man ju visa upp något som är under arbete. Men tja, nu bjuder jag på det i allafall. Har fixat och donat några kvällar, och fått massor gjort! Man får alltid ändan ur vaggan när piskan ligger på. Det är bra! 

I kväll var det bara lite styling kvar, med åskan, regnet och myggen som sällskap. Myggen hade jag klarat mig utan, jag gillar inte att jobba under hot. Jag tänkte för mig själv när jag fixade och donade att det känns som om jag dansar fram bland alla idér. Det är alltid så inför en visning. Det bubblar av kreativitet och inspiration. Det är som om en kanal öppnas, och jag ser allt med nya ögon. 

Men välkommen Luleå, vi ses i morgonbitti!



Måndagstema hos Kitty

Måndagstema hos Kitty och bloggen Drömgården har temat "Men se  på den".

Ja tankarna går direkt till årets blomning av rhododendronen. Jag har en handfull blommor på alla mina rhoddisar. Det går inte ens att jämföra med fjolårets blomning. Det verkar som om de vilar i år, och kanske årets vinter tog hårt på dem också. Men  det är ok, vila ni! Jag ska pyssla om er, ge er näring och vätska så orkar ni komma igen nästa säsong. Man kan ju inte inte vara på topp jämt heller!

"Men se på den" en blomklase på en Rhododendron, vilket inte är  något vanligt fenomen i år. Men vacker är den! 



Fjolårets bild av en av rhoddisarna. 

Kvisthackaren

Jag plockade fram kvisthackaren. Den fick bli kvällens projekt. Jag hade högar av döda kvistar som jag tänkte hacka ner och mata komposten med. Speciellt döda rosor, med monstertaggarna är ett måste att tugga ner. Man kan inte slänga dem ut i naturen, för tänk om små fötter och tassar skulle trampa på dessa.... hua! 

Egentligen hade jag tänkt plocka ogräs och hålla till vid entré rabatten, men kvisthackaren var mycket roligare. Vi köpte den billigaste vi hittade ifjol, och jestas vad den käkar. Jag vet inte hur jag klarat mig utan en denna. Den är nog en av mina bästa inköp.




Rabattens primadonnor

"Vinter tog rabattens primadonnor"

Jag hade besök av en Anne-May Wisén, reporter från Österbottens Tidning en regnig blåsig eftermiddag. Stormen Salmon hade nätt och jämt hunnit dra förbi, så trädgården såg ut som 7 svåra år.

Temat för Anne-May´s artikel var växtdödligheten efter den hårda vintern. Jag trodde det skulle bli en pytte liten artikel, så jag hade nog inte räknat med att jag skulle vara med på nån bild, ännu mindre att det skulle vara en helsides artikel. 

Det är många som efteråt har kommit fram och sagt att det var en välskriven artikel, och bra för trädgårdsintresserade läsare, att veta att växtdödligheten inte hade något att göra med hur bra man tagit hand om växterna. Vintern tog hårt på både amatörers och professionellas primadonnor.


Ninas vackra plats på jorden

Vissa har ju förmågan, vissa inte. Jag har alltid haft lite svårt att få mina tankar ner på ett papper, och att formulera mig. Men grannen Cajsa, har den där förmågan att skriva och utrycka sig i ord och meningar. Hon skrev en härlig artikel i Staden Jakobstads Personaltidning om sin granne... Mig! Tack det var hedrande att få ett helt uppslag. Fantastiskt roligt!

Jag brukar fundera vad grannarna tror och tänker om mig, när jag håller på donar i trädgården tidiga morgnar och sena kvällar. Ibland undrar jag själv vad jag donar med, med myggen surrandes runt mig, och en blick som säkert avslöjar att jag är i min egen lilla värld, min vackra plats på jorden...

Tack Cajsa!




Ogräs i stengången

Vi har bott här i 10 år, men började bygga upp trädgården för 8 år sedan. Högg ner skogen som fanns här och började bruka jorden...

Så här med facit i hand blev helheten helt ok. Men man blir ju aldrig komlpett nöjd. Fast det finns ett arbetsmoment som jag är extra stolt, glad och nöjd över att jag satte ner blod, svett, tårar och många arbetstimmar på. En detalj som inte ens syns, eller som inte någon ens vet om att jag gjort.

Jag har jobbat mycket med sten på gården, sten i olika former och storlekar. Mina stengångar lade jag min själ i. Jag grundade och satte stenarna själv. Det är ett otroligt givande, men tungt arbete. Därför hade jag inte lust att göra det fler gånger, alltså skulle det göras ordentligt första gången, inget slarv!

I gräsmattan slingrar sig en lång stengång som skulle vara full av ogräs om jag inte gjort en special konstruktion. Först ut var en plastkant, men mellan den och stenarna lade jag cement. Detta har hindrat gräset mycket effektivt att inte kila sig in mellan stenarna. Mossa har däremot tillåtelse att växa mellan stenarna.
Tack ska jag ha för att jag gjorde ett så bra arbete!


Salomon

I kväll har vi en storm som drar förbi, stormen Salomon. Obehagligt. Jag avskyr stormar! Det kommer att regna och storma hela dagen i morgon också, så nu får jag vila från trädgårds-slit några dagar. Det behövs väl det också. 

Eftersom entré rabatten lidit av vinterskador och behöver ändras, så har det genererat i andra projekt. Jag ska forma om entré rabatten, med färre spireor, hostor och faktiskt täcka med bark, något som jag varit emot från första början. Men man kan väl ändra sig. Nu måste jag tänka "less is more", som jag borde ha gjort från början. 

Det betyder att jag behöver få placerat överlopps spireor någonstans. Var är "någonstans" då? Well, invid grannen har jag Ungersk syrener, där även stenstigen slingrar sig, här kommer inte robotgräsklipparen åt. Därför beslöt jag att skala bort gräser, plantera lite spireor och även här sätta bark. En hel del jobb med andra ord. 

Men nu ska vi först vänta ut stormen Salomon, och be en stilla bön att jag inte behöver hitta växthuset uppe i grannens träd i morgonbitti. 



Veni, vidi, vici

"Veni, vidi, vici" betyder "De har kommit, de har sett, de har segrat". Ogräsen skulle lätt segra i år om jag inte varje kväll skulle stå med ändan i vädret och ränsa. Usligt! 

Hur kan det komma sig att 10 år gamla perenner går under jorden efter denna hårda vinter, medans ogräsen dyker upp som om ingenting hänt. De lever nog efter ordspråket "det som inte dödar dig gör dig starkare", för varför känns det som om jag har ett ovanligt stort ogräs problem i år? 

Minns ni att jag startade kampanjen Ett.ogräs.om.dagen? (Samma som "Ett skräp om dagen", (fast så mycket bättre)  inlägget hittas här). Jag skulle nästan behöva ändra namnet på kampanjen till Flera.ogräs.om.dagen.


Aspegrens trädgård

Jag besökte Aspegrens Trädgård igår. Letar man efter lugnet, så hittar man det ofta just där. Det är en lugn och fridfull plats. Frukträden blommade som bäst, ja det var så otroligt vackert.

Någon krattade och pysslade om sin lilla kolonilott, och någonstans hörde man barn skratta och leka. En farbror satt på en bänk och njöt av stämningen, kanske han roade sig med att se på när jag kröp på alla fyra med min kamera...

Om ni har vägarna förbi Jakobstad, så glöm för allt i världen inte att sticka er in hit till Aspegrens. Mycket sevärt, för alla sinnen.


Tovsippa med Äppelblom i bakgrunden



En helt otroligt vacker Tulpan. Råkar någon veta namnet?



Sommarens projekt

Vi säger bara, välkommen vackra juni!

Jag brukar ha semster i juni, men inte i år. Jag får vänta till mitten av juli. Men det ska nog gå bra det också. Det är många projekt som jag gärna skulle ro i land denna sommar. Får jag ens hälften gjort får jag vara nöjd. 

Jag tänkte gräva minst 10 meter för en häck, samt anlägga en damm. Framsidan av huset mot gatan, är en total katastrof i år. Jag klippte ner mina spireor, och nu verkar det som om många av dem har gått under jorden. Ogräset har totalt tagit kontollen, så det är verkligen ingen vacker syn. Jag hade inte räknat med det, så det känns lite bittert att behöva planera om framsidan helt. Men det verkar som om det blev prioritet nr 1. Det ser så eländigt ut så jag täcks inte ens publicera en bild därfrån...

Vi fokuserar på det vackra nu, så tar vi ett problem i taget i sommar, eller hur?