Vi ses Hannu Sarenström...



Nykarleby arbis har Hannu Sarenström som gäst föreläsare nu i vår...Det blir förzta parkett för mig tack! Vi ses Hannu!


bild lånad från Nykarleby Arbis hemsida

 
Nya trädgårdsvisioner, med Hannu Sarenström
 
 
Hannu Sarenström, känd från SVTs Gröna rum, berättar om nya trädgårdsvisioner. Sarenström talar om trädgården som en kreativ verkstad där du kan njuta av både nyplantering, det som blommar och även av att pröva göra om det som aldrig blev. Du får lära dig om olika växtkombinationer och växtsystem med långlivade rabatter som blommar så länge som möjligt.

Sarenström använder naturen som inspirationskälla i trädgården och söker naturens självklara lätthet för att sen översätta det till kulturväxter i trädgården. Sarenström säger att det skall kännas härligt att komma hem till sin trädgård och trivs i sin miljö. Han har arbetat fram rabatter som ger minimalt med arbete, men maximalt av blomning och njutning.

Föreläsningen startar kl 18.30 men vi bjuder på kaffe/te/saft och tilltugg från kl 17.30. Personer under 18 år inträde 10 euro.
 
 
Anmälan här: Nykarleby Arbis



© www.MinEden.com


In the Garden...

Jag är fascinerad av multimedia, och vilka verkyg som man kan använda...Otroligt roligt och skapande! Här är samma Prezi-presentation, som i det tidigare inlägget, men i Youtube format. "In the Garden"....

Prezi

Jag har testat ett program som heter Prezi. Lite som Powerpoint men roligare. Här är en presentation av min trädgård. Klick på "Start Prezi". Välj 4 sec på klockan nere i högra hörnet, därefter på pil till höger.






© www.MinEden.com

Fäll dina löv!

Hösten är här. Acceptera. Jag har dock  aldrig problem med att ta emot hösten, sett ur mitt "trädgårderliga" högre "jag". Mitt vanliga jag är kanske inte lika förtjust i mörka regniga kvällar och korta dagar. Men jag fäller också mina löv på hösten. Det är skönt att få släppa alla "måsten" som berör trädgård. Det existerar ju inte några måsten i trädgården....?
 
Jo, vi har ett ansvar för vår trädgård. Den förväntar sig att bli skött. Vi ger och vi tar.  Nu får min trädgård släppa taget om mig, och jag får slätta taget om trädgården. Nu får vi båda vila, och fälla våra löv. Tack.
 


Dame Eden har välsignat trädgården och lovat beskydda den under vintern.



 




© www.MinEden.com

Showstopper

 
 
Nominerade till årets Showstopper pris är:
 
Solrosen,  som trots en frostnatt stod rakryggad och vacker och verkligen sken i kapp med solen (en  bad hairday har väl alla ibland...)
 
Rosen Prairie joy, som klarade frostnatten och störtregn med glans. Vacker även om det är oktober med sina många knoppar.
 
 
"Viola", även hon klarade störtregn och frostnatt. Hon har blommat ihärdigt hela sommaren utan uppehåll. Gör om det...
 
Clematis Multi Blue, en rufsig dam som egentligen inte borde klara frostnätter...men hon hängde envist kvar...bra jobbat!
 
 



 
 

 
 

JAS...


Hortensiorna är underbart vackra  ännu. Att klippa ner dem nu känns ju inte helt rätt. Men, så  är det. Vinter kan göra antåg precis när som helst. JAS....för att oktober snart är här...



Hortensia
 
 
Denna flygande kaffekopp fick jag som gåva av en kollega...trevligt...
 
Hortensia

© www.MinEden.com

Zen-garden

En granne gick förbi en kväll. Han stannade och frågade hur det är med min Zen trädgård ... Jag stannade upp och funderade lite ... ja, hur är det riktigt med min Zen-garden? Lever jag upp till det?
 
Wikipedia ger denna förklaring till ZEN:
 
Den gemensamma nämnaren är den personliga erfarenheten, det långsamma avvänjandet av präglade, förutfattade meningar och det enträgna arbetet med att ta emot ögonblicket som det är. Zen lär att människan är fri och samtidigt begränsas av de handlingar som väljs att utföras och att dessa handlingar förstärker de mönster individen redan är fångad i.
 
Med andra ord, är nyckeln till Zen-lycka , att "fånga dagen". Ett uttryck som vi västerlänningar älskar, men är dåliga på att  utöva i praktiken.
 
Zen menar att människan når förståelse av tillvaron eller snarare "blir den ursprungliga tillvaron" genom att öva närvaro i vardagen och med daglig sittande meditation (zazen) som dess nav.
 
Jag vill påstå att trädgårdsarbete är aktiv meditation. Ett trädgårdstillstånd, är ett tillstånd, av djup meditation.
 
 
Zen garden

Zen Garden



"Mellanår..."

Det är varje år lite ångest-laddat att "packa ner" sommaren...samtidigt väldigt befriande. Jag välkomnar hösten varje år. Om det beror på att jag sliter ut mig på sommaren, vet jag inte...men kanske...Nästa år ska jag ta det lugnare. Inte ha en enda visning, eller ta på mig nå större projekt. Ett "mellanår". Ett mellanår från trädgården? Hur låter det i era trädgårds-öron? Jo, ni hånler, I can tell! Nä, har man trädgård i blodet, så finns inget som heter "mellan år". Så är det...


Trädgårdshunden Nessie
 
 
© www.MinEden.com

Marie Bugnet: "Snälla, stör mig inte"

Jag har ju tidigare tjatat om hur jag värdesätter morgonstunderna, men, jag gör det verkligen. I morse gick jag ut med kameran i näven. Jag smög tyst bakom Rosa Marie Bugnet. Jag gjorde mitt bästa för att inte störa henne. Hon njöt av morgonsolen. Hon viskade tyst, utan att vända sig om, mycket medveten om att jag stod nära..."snälla, stör mig inte...!" Jag blev ställd, men tog snabbt ett foto i smyg, hon var så otroligt vacker i denna ljuva septembermorgon. "...jag såg det där, men jag förlåter dig" sade hon tyst, nästan telepatiskt. Varm i hjärtat lämnade jag henne. Tack Marie Bugnet. Du är underbar!  

Rosa Marie Bugnet

© www.MinEden.com

Konstrundan

Mitt staffli med mammas tavla, stog länge vid lidret, efter visningen. Jag tyckte den smalt in så himla bra. Jag tycker ju att en trädgårdsvisning är precis som vilken annan konstutställning som helst.
 konstrundan i jakobstad
Trädgård är en form av konst! Vi som idkar trädgård, vi är trädgårdskonstnärer!
 
 
Ni glömmer väl inte Konstrundan som pågår  nu i helgen. Här är länken för Österbotten:
 
 
 
I morgon blir det att vara lite "konstlig"....
 
 

Ordnat kaos in the garden
 
Krysantemum i min Lassen Punamaali bytta

Go Garden


Ha en skön helg alla gröna själar och alla andra själare...go garden!


© www.MinEden.com

Klematis favorit

Att välja växter till trädgården är ju inte helt lätt. Det svåra är att hålla konsekvensen, för att inte få ett plottrigt intryck. Jag försöker hålla mig inom den vita, rosa och blåa linjen. Den blåa linje har en tendens att även gå mot lila och purpur.

Klematis Arabella har den ultimata blåa färgen. Denna klematis har ett underbart växtsätt. Den har 6-7 cm breda blommor som växer i täta klungor. Den börjar blomma tidigt och fortsätter blomma tills frosten tar den.  Här samsas den med Rosa New Dawn i järnsägnen.

Arabella är inte helt lätt att få tag på, jag har alltid köpt henne på postorder. Dessutom är hon dyr också. Jag tror dock inte att hon någonsin frusit ner, så det är en envis dam det här.

Klematis Arabella
 
Klematis Arabella

Tjära nån...

Jag är överväldigad av tacksamhet över att min man har engagerat sig så ivrigt i trädgårdsarbeten denna sommar...förlåt, det hette ju byggnadsarbete, stor skillnad var det ju! Ja, tacksam är jag att han engagerat sig i flera av mina byggnadsprojekt (läs trädgårdprojekt)...
 
Ett av dessa projekt var att "klä in" brunnen.  Det blev en låda i alla enkelhet som täcker brunnen. Denna har jag tjärat in nu i dagarna. Den tjära som jag använde måste ha varit gammal, den var tjock som sirap och helt omöjlig att kleta dit. Men gott luktade det...tjära nån... 
 

Tjära nån...


© www.MinEden.com

Dagens kloka...



Det viktiga är inte vad vi gör med trädgården, utan vad vår trädgård

Det viktiga är inte vad vi gör med trädgården, utan vad vår trädgård





Det viktiga är inte vad vi gör med trädgården, utan vad vår trädgård gör med oss!






© www.MinEden.com

Sitta vackert

Det är väl bara att konstatera att man inte suttit så mycket denna sommar heller....En bild säger mer än 1000 ord. Jag vågar nog påstå att denna sittgrupp, är det dyraste av alla stilleben i trädgården.

 
Sitt vackert

Ha en skön lördagkväll alla gröna själar och alla andra själar!


© www.MinEden.com

Årets nedmontering

 
Jag har börjat avveckla redan. Jag vet att det är tidigt, men jag kände att jag ville få undan lite i taget i år. Det brukar vara jobbigt  att få allting gjort  under oktober i sista minuten.  I går klippte jag ner Kattmyntan för att rosorna ska hinna ta igen sig innan hösten kommer på riktigt. Växter jag har i krukor har jag jordat, så de också ska hinna hitta sina rötter. All rekvisita ska hitta sina övervintringsplatser...Det finns en hel del att dona med under hösten. Denna höst vill jag inte känna någon stress.
 
Välkommen hösten! 
 
 
 
Humlorna blev besvikna över de nedklippta Kattmyntorna...


En hink med rosor


Jag har många år i rad nu märkt fördelen med att ha en del växter planterade i hinkar. Det är nästan enbart fördelar. När det regnar kan man ha dem under ett regnskydd, när det är stekhett flyttar man dem i skuggan, när man vill ha lite extra rekvisita till fotografier...tja så har man något att ta till.
 
Lite jobbigt kan det ju vara att se till att de får vatten. Till hösten kan det känns det lite tungt att hitta en plats till allt som finns i krukorna, speciellt om trädgårdsintresset har svalnat mot slutet av sommaren.
 

Rosa Morden Blush


Rosen Morden Blush här till de regnskyggaste av rosorna jag har. Hon älskar att stå i kruka och få den uppmärksamheten hon förtjänar...divan...



 
Hur söt kan man vara...? Jag hittade henne i Halpa Halli. Söndrig, utslagen och säkert på väg att slängas. Jag fick henne nästan gratis. Ängel....



© www.MinEden.com

Ett kärt återseende

Varje höst återser jag klematisen Köningskind, en kort period. Hon växer i surjordsrondellen och gör ett kort men intensivt besök. Hon slingrar sig bland hortensians stooora blom. Jag älskar färgkombinationen blålila med gräddvit/ljusrosa. Hon har återkommit i 6 år nu så hon verkar trivas även om hon ligger mycket skuggigt. Trevligt...

Vänd aldrig ryggen åt en planterad mynta....

"Vänd aldrig ryggen åt en planterad mynta, för att den kommer ifatt er" citerat från "Sommar med  Ernst"...
 
Det gäller säkert kattmyntan också. Jag har aldrig upplevt att några få plantor spridit sig sådär hysteriskt. Skrämmande nästan. Om den spridit sig lika mycket till nästa år, så invaderas min trädgård.
 
Jag kommer att klippa ner mina myntor snart, för att ge rosorna andrum...Läs gärna mitt tidigare inlägg om de stackars rosorna och myntorna som har en förhäxande egenskap...
 


"Vänd aldrig ryggen åt en planterad mynta, för att den kommer ifatt er" citat från "Sommar med Ernst"



© www.MinEden.com

Rosenbågen

Rosenbåge är egentligen fel benämning på min båge, Hängrönnporten skulle passa bättre. Hängrönnporten är med för tredje året nu och det har hänt en hel del. Det ska bli intressant att följa med hur porten växer. Den kan verkligen bli en intressant konstruktion. Hängrönnar växer snabbt vill jag poängtera. De hängrönnar jag har invid vägen klipper jag 2 gånger under sommaren, annars växer kvistarna längs med marken bokstavligen.

-2011-
 
-2012-

-2013-
 

Good Morning Sunshine

Jag var på väg till mor idag och tänkte visa henne foton från the Garden. Jag knäppte hastigt några bilder med min telefon. Den här blev jag helt fascinerad av när jag tog in den i datorn. Solljuset skimrar sådär magiskt. Luftfuktigheten är säkert hög nu på morgonen, så solens strålar framträder så där vackert...Jag fotograferar sällan med mobilen, men hallo...kanske man borde göra det, det blev ju hur bra som helst *skratt*...

...jag säger bara...

Good Morning Sunshine!


Good morning sunshine

Fotograferat med Nokia Lumia 920


© www.MinEden.com

Garden ideologi

Inför ett trädgårdsbesök drabbas jag ofta av prestationsångest. Kommer någon från södra Finland för att se min trädgård, och kanske till och med skriva en artikel. De bor på hotell, kör flera hundra kilometer...för min trädgård. Då är det minsta jag kan göra är att anstränga mig till den milda grad att jag tar till pincett för att få fram det där lilla extra.
 
Man vill för f_n leverera då, så de får valuta för pengarna. Shit, va det stylas...Hoppas inte någon ser mig bara, när jag kryper på alla fyra med lilla saxen för att fixa till gräsmatt-kanten. När blir man månne idiotförklarad? Närmaste grannen har väl nog fått sig ett skratt eller två, men som tur kan jag skratt med, och vi tycker tillsammans att det är härligt med "var och en med sitt" ideologin...
 
 
Garden ideologin...våga vara lite wild and crazy, och annorlunda!
Våga vara dig själv!
 

Vardagslyx


Vardagslyx. Det är minsann vardagslyx för en simpel liten  trädgårdsbloggare som jag, att få såhär fint trädgårdsbesök. Frilansarna Johanna Vireaho och Sari Tammikari "made my day" idag.
 
 
De har varit tidigare, för 4 år sedan. Då skrev de en artikel för Kodin Rakentaja. Jag fick även den stora äran att medverka i deras bok, Onnellinen Puutarhuri, med några bilder från trädgården. Fantastiskt roligt.
 
Idag fick jag deras senaste bok som gåva, Onnellisen Puutarhurin vuosi
 
Tack, tack  och TACK!

Onnellisen puutarhurin vuosi

Frilansarna Johanna Vireaho och Sari Tammikari boksignering

Klart man vill ha böckerna signade....inte varje dag man får ha trädgårdsjournalister på fika!!




Ha en utom ordentlig skön augusti kväll alla gröna själar och alla andra själar!


© www.MinEden.com

Bloggsystrar

Trädgårdsbloggandet genererar i en hel del kontakter i trädgårdsvärlden, vilket inte är helt fel...I söndags fick jag träffa några, vilket är helt fantastiskt roligt.


-♥-
Först ut var bloggsystra Anu, med bloggen Anunpuutarha.blogspot.fi. Det var första gången vi träffades "live". Konstigt hur lätt man ändå får kontakt även om man endast haft kontkat i cybern.
Härligt att du kom Anu, hoppas vi träffas snart igen (Chelseas flower show, here we come...)

Anu från bloggen anunpuutarha.blogspot.fi och jag <3

Näst i tur har vi de tre musketörerna...jag får väl vara den fjärde musketören, D'artagnan, jag då, eller hur?! En presentation är väl på sin plats, från vänster har vi:
Nina från bloggen liljascorner.blogspot.fi, Sandra från iminsagarden.wordpress.com, Kristine från dromgarden-10.blogspot.fi och sist D'artagnan...Fina snygga trädgårds-bloggsystrar!

De tre  musketörerna och  D'artagnan



På gräsrotsnivå


Ja då var den trädgårdsvisningen i dåtid...
 
 
Det var helt klart en överraskning att det var så mycket folk i farten på söndagens öppen trädgård...speciellt "utom-bys", och det är alltid trevligt. Jag trodde nog att det fina varma vädret skulle ha skrämt bort många ut till "skären". Men som en besökare sade, "är man tillräckligt intresserad då spelar vädret ingen roll"...
 
 
Det som folk frågade mest om i år, det var gräsmattan faktiskt...Några till och med frågade om man fick gå på den. Så det blev mycket snack på gräsrotsnivå. Jag kommer att göra ett "gräsmatt-special" i ett annat inlägg.
 
 
Tack alla besökare. Kanske vi ses nästa år igen?

 
På gräsrotsnivå
 
 
Trädgårdshunden Nessie med sin bästa vän Krokodilen

Trädgårdshunden Nessie tyckte att besökarna uppförde sig relativt väl. De 50 första besökarna fick sig dock en rejäl utskällning...


© www.MinEden.com

Bänk av betong


För fyra år sedan gjöt jag denna betongplatta. Sedan dess har den legat på marken i skuggan, och mossat till sig. Jag hade egentligen tänkt ha en japansk hörna invid vägen...jag menar det har jag tänkt i 6-7 år, tills jag nu plötlsigt fick en tanke att ha japanska hörnan invid lidret istället. Sådär kan det vara att ha trädgård, en liten tanke, och vips omkullkastas en plan som varit aktuell i många herrans år.  *skratt*
 
Men jag är glad att tanken, att flytta japanska hörnan, snuddade vid min hjärna. Nu behövde jag inte flytta den blytunga stenbänken, den fick stanna precis där den legat i 4 år...ironiskt nog.

Jag grävde ner  3 lecablock som bänken ska ligga på. Den kommer jag att "klä in" med hypertufa så den ska bli mossbeklädd.
 
Nu behövs ännu element för att få den rätta stämningen här...hm...jag får nog fundera på det där. Men detta projekt är nu i ett delikat arbetsskede...bakom mig är allt grävande, nu får man bara locka fram den kreativa ådran. Gillar....

Stenbänk



Inlägget om stenbänkens byggandet  finns HÄR:

Inlägg om byggandet av stenbänken http://www.mineden.com/2009_10_01_archive.html

© www.MinEden.com

Vi ses på söndag?

Jag gick med ett fånigt leende på läpparna i flera dagar efter Trädgårdsvisningen i torsdags. Jag säger varje år att "i år ska jag inte ha någon Öppen Trädgård, det är för mycket arbete, jag har inte tid! Punkt!". Men varje gång efter en trädgårdsvisning blir jag påmind varför jag satt tid på trädgårdsvisningen igen. Jag får en otrolig kick, motivationsbarometern stiger och inspirationen återvänder. Vilken underbar torsdag, jag fick med alla gäster. Vilken underbar och VARM torsdag, med alla komplimanger och glada männsikor. Tack, tack och TACK! 

Ni är välkomna på söndagen den 4.8  igen, när den nationella Öppen Trädgårds-dagen infaller, och jag är med naturligtvis. Adress och tider i översta inlägget.
 
Websidorna med alla Finlands trädgårdar som håller öppet hittar ni här:
 

..

...tomheten efter "Öppen Trädgård"
...tomheten efter trädgårdsvisningen...

Här kan ni läsa om trädgårdsvisningen sett från en besökares synvinkel:

Tankar i min enkla vardag
Marian koti & puutarha
Drömgarden
I min Sagarden

Öppen Trädgård ♥ Avoin Puutarha

Öppen Trädgård ♥ Avoin Puutarha


-♥-

Den som vill komma och inspektera hur en 8  år gammal trädgård kan se ut (knappt så maskrosorna har hunnit växa till sig *skratt*), är hjärligt välkomna på Öppen Trädgård, denna torsdag 25.7.2013! Adressen finns i första inlägget.


© www.MinEden.com

Qi

Så här ser min Chi-hörna ut i år. Tja, eller den har sett ut så här tre år i rad. Det röda hade ju inget i min trädgård att göra, före det. Men av en konstig andledning kom allt det röda in på samma gång för tre år sedan. Det var tänkt så...saker och ting händer av en orsak!
 
Den djärva röda färgen är som ett eget blickfång och drar uppmärksamheten till sig. Kärlekens färg och en stor energikälla. Den ger mod. En färg som är bra mot depression och trötthet...passar ju speciellt bra idag när den sista semsterdagen lider mot sitt slut.
 
 


Chi energi in the garden


Stenfots bygget


Stenfot av gamla tegelstenar


Jag har lidit av en åkomma i år, som jag inte haft på flera år...nämligen motivationsbrist. Denna för mig, sällsynta "sjukdom", började redan tidigt i vår, och har hållit ett järngrepp om mig under hela säsongen. Den nya hängmattan kändes mer inbjudande.
 
Som tur tog maken på sig stenfots-projektet. Detta skulle jag aldrig rott iland själv. Eller nåja...säkert skulle jag ha gjort det, men resultatet skulle inte varit så här stabilt och vackert. Idén från början var att det skulle se ut som en gammal stenfot. Det skulle vara snett och murbruket ojämnt och buktande. Jag är helt såld.


Stenfot av gamla tegelstenar

Blå-byst-ladyn har hittat sin plats i solen, och verkar ha fått en riktigt fin jämn blå färg.

Stenfot av gamla tegelstenar


© www.MinEden.com