Hur vet man att äpplena är mogna i äppelträdet?

Höstfint Järnvägsäppelträd

Äpplen från prydnadsäppelträdet Malus prunifolia Hyvingiensis, Järnvägsäppelträd. Jag blev otroligt förvånad av hur goda de små äpplena var.


Min kollegas dotter jobbar på Blomqvists Plantskola, av henne fick vi veta när äpplena är mogna att plockas från trädet. Visste ni det, att när kärnorna är bruna, då är de mogna…alltid lär man sig något nytt!

Jag vill samtidigt passa på att gratulera Leif Blomqvist som är en av de nominerade att bli “Årets trädgårdsbok” med sin bok "Våra fruktsorter". Förra året fick Hannu Sarenströms "Trädgårdsvisioner” utmärkelsen.

Leif Blomqvist

Bild lånad från Österbottens tidning Foto:Jonas Brunnström


Vi ska hålla tummarna! På Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan 2011 delas priset ut.

tribalgramedvitbakgrund


Det är roligt med trädgårds-happenings såhär på hösten. Jag var i kväll till Sunds på “Skymnings försäljning”. De bjöd på hög rea- och mysfaktor. Jag brukar varje år inhandla träd och dylikt just denna kväll, det kan vara upptill –70% rabatt. Fast ikväll nöjde jag mig med att bara njuta av stämningen.

10 kommentarer

Lilla My sa...

Han har skrivit bra böcker Leif Blomqvist, tycker dom är bra uppslagsverk när man behöver läsa på. Hoppas han kniper priset!
Ha det bra
Lotta

Lotta sa...

Han är duktig, Leif Blomqvist. Det var ett bra tips på äpplemognad. Önskar bara jag hade några att kolla. Mask i alla tre (nytt träd) äpplena i år!
Ha det bra!

Annika Christensen sa...

Den boken har jag missat hur har jag kunnat gör det?
Jo jag visste att det var så för jag tog en bilde en gång på ett äpple som jag ätit på och det hade vita kärnor och då sa någon till mig_ Äter du innan de är mogna.
Intressant att de små äpllena var goda.
Ha det gott
Annika

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Hej där!
Bruna kärnor... alltid lär man sig nåt i bloggvärlden:-)

Passar på att tipsa dig om att jag har UTLOTTNING av smarriga PLÄDAR, kom in o knip några lotter vetja:-)

Kram H.

Stina sa...

Va bra då vet man det! (Problem uppstår väl dock om det visar sig att kärnorna INTE är bruna. Lite svårt att låta äpplet växa lite till då....)

Kram,
Stina

Stina sa...

aha - insåg min klantighet! (Det finns ju fler äpplen på ett träd!:)

Stina

Saila sa...

Jaa, minä ajattelin että sitten kun niitä putoilee niin ovat kypsiä... Mielenkiintoiselta kuulostaa kirja, hyvä että on kotimaisia hedelmäkirjoja, meillä on omat sortit kumminkin,

Linda sa...

Bloggen din er så fin, med masse inspirasjon. Jeg er stadig innom, men skjønner ikke hvorfor jeg ikke har deg i min bloggliste slik at jeg ikke går glipp av et eneste ett innlegg. Så nå er det gjort og jeg har lagt deg til, gleder meg til å følge deg:) Klem

Unknown sa...

Åh, vad spännande! Denne Blomqvist som jag besökt så många gånger på nätet och läst om. Tog en broschyr om deras kanadensiska rosor på trädgårdsmässan i våras. Kanske, kanske blir det en liten beställning därifrån...
Ha det gott,
Charlotta

Susie på Stjärnarve... sa...

Har ju flyttat från min gamla trädgård med massor av äppelträd i Stockholm till en nyanlagd - utan äppelträd. Men efter 30 år med äpplen vet jag att det finns fler sätt att se om äpplena är mogna; När dom ramlar ner t.ex., eller när getingarna börjar äta av dom och blir fulla, eller när ungarna klättrar i träden och bryter av grenar, eller när det kommer pensionärer och frågar om dom kan få ta fallfrukt. (Ta så mycket du vill var vårt stående svar.)
Av ovanstgående kanske du förstår att vi var lite trötta på äpplen, man blir det efter så många år med massor av äppelträd!